dijous, 10 de novembre del 2011

Foccacia Sarda

Per a fer la focaccia necessiteu disposar d’una estoneta ben llarga.
És una recepta molt econòmica i molt sencilla, però requereix de molta paciència!

INGREDIENTS MASSA:

500 gr de farina (+ per empolsinar la taula)
300 gr de patata bullida
25 gr de llevat natural
1 cullerada de sucre (de les de café)
2 i ½  cullerades de sal  (de les de café)
Oli d’oliva
Paper vegetal
Aigua

ELABORACIÓ:

Bullir la patata i pelar-la. Fer-la puré (molt fi). Reservar.
Desfer el llevat i el sucre en aigua tèbia. Deixar reposar 15/20 minuts.
Pre-escalfar el forn a 50ºC.

Passem la farina pel colador cap a un bol gran. (Depenent de la farina que feu servir (tipus), necessitareu més o menys quantitat.Començeu per 300gr. (Reserveu la resta. Sempre estarem a temps d’afegir-ne).
Afegim el puré de patata i un raig d’oli generós i sal. Meseclem bé. Seguidament afegim el llevat amb l’aigua. Remenem fins que en resulti una massa fina i sense grumolls. Anirem afegint farina fins que la massa espesi. No s’ha de desenganxar del bol (com la pizza). Heu de notar que es lliga i que no és líquida!
Un cop tingueu la massa llesta, enpolsinem la taula, posem la massa a sobre i tapem amb un drap de cuina. Deixem reposar uns 40/60 minuts (o fins que no augmenti de volum). Per entendre’ns ...Heu de notar una textura més flonja que la del lòbul de l’orella.

Passada aquesta estona, amassem una segona vegada, de manera molt suau, pràcticament sense apretar. Tornem a tapar amb el drap de cuina i deixem reposar per 40/60 minuts més (o fins que no augmenti de volum).

Passat aquest temps, preparem les plates de forn amb el paper vegetal i un raig d’oli d’oliva generós (haurem “d’arrebossar” la massa amb l’oli).  
Pujem el forn a 180ºC.

Quan ja tenim a punt la massa, la tallem en tantes parts com en volguem fer. Jo en solo fer dues parts ben grans, però quatre es poden fer bé.

Posem cada part en una de les plates que hem preparat amb oli i les girem per que es suquin d’oli per ambdues cares.
Es important que s’impregnint bé d’oli. Així evitarem que la massa es resequi i s’escorci. La deixem reposar durant 30 minuts més (o fins que no augmenti de volum).

Estirem la massa a la mateixa plata marcant amb les puntes dels dits. Deixem la massa 20 minuts. Posem un raig d’oli i l’escampem bé. Tornem a marcar amb els dits.

Pujem el forn a 230ºC.
Ara és el moment d’escollir com volem les focaccies.
Primer de tot salarem uniformement per sobre.

Les podem fer bàsiques o afegir per sobre qualsevol tipus d’ingredient: Tomàquets, ceba, carbassó, sal grossa, olives negres, herbes aromàtiques (romaní, sajolida, orenga, alfàbrega, farigola, etc ...), etc ...IMAGINACIÓ !
Un cop tenen els ingredients, les deixem reposar 10 minuts i ja les podem enfornar !







230ºC durant 15/20 minuts. No les deixeu més ja que es resequen molt ràpid i quedarán dures.
Han de quedar esponjoses.

2 comentaris:

  1. Quan s'ha de tastar tot això???? mmmmmmmmm

    ResponElimina
  2. Doncs la següent tenia pensat de fer-la amb bolets... si en trobo algún dia d'aquests te'n faig ariibar un troç !
    =)

    ResponElimina